Το έχουμε ξαναπεί και θα το επαναλάβουμε και έπειτα από τη σύντομη οδηγική επαφή μας με το BYD Atto 2. Η Build Your Dreams ήρθε για τα καλά στην Ευρώπη και στη χώρα μας και είναι έτοιμη να πρωταγωνιστήσει. Χτίζει το δικό της όνειρο τα τελευταία χρόνια και, μάλιστα, με εξαιρετικά επιτυχημένο τρόπο. Το 2024 ήταν μία αξιοζήλευτη χρονιά για την κινεζική εταιρεία ή για να το πούμε πιο σωστά, ήταν ακόμα μία αξιοζήλευτη χρονιά.
Γιατί το λέμε αυτό; Κατάφερε να κοντραριστεί στα ίσια με την Tesla στα αμιγώς ηλεκτρικά και όχι μόνο. Στις συνολικές πωλήσεις παγκοσμίως και αν λάβουμε την κάθε εταιρεία ξεχωριστά (ασχέτως ομίλων), η BYD βρίσκεται πλέον στο τρίτο σκαλοπάτι του βάθρου.
Ναι καλά διαβάσατε! Με 3,8 εκατ. πωλήσεις βρίσκεται στην 3η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο πίσω από Toyota και Volkswagen, ενώ είναι επάνω από υπερδυνάμεις της αυτοκινητοβιομηχανίας όπως η Honda, Ford, Hyundai και Nissan. Και όλα αυτά ενώ κλιμακώνει την επίθεσή της στην Ευρώπη όχι μόνο με το Atto 2 και το Sealion 7, αλλά πολύ σύντομα θα δούμε και ένα ακόμα πιο προσιτό και ανταγωνιστικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης, το Dolphin Mini.





Το Atto 2, λοιπόν, συμπληρώνει τη γκάμα των SUV της BYD προς τα κάτω, σε μία κατηγορία, μάλιστα, που είναι από τις δημοφιλέστερες στην Ευρώπη. Με μήκος 4.310 mm, πλάτος 1.830 mm και ύψος 1.675 mm, τοποθετείται στο άνω άκρο των B-SUV με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ευρυχωρία των επιβατών που είναι πραγματικά εξαιρετικοί για τα δεδομένα της κατηγορίας ακόμα και για τους πίσω επιβάτες. Σε αυτό συμβάλλει και το μεταξόνιο των 2.620 mm, ενώ καλός είναι και ο χώρος αποσκευών που αγγίζει τα 400 λίτρα και μπορεί να φτάσει τα 1.340 με την αναδίπλωση των καθισμάτων.
Ο σχεδιασμός υπό το γνωστό Γερμανό σχεδιαστή Wolfgang Egger, αποπνέει ευρωπαϊκό αέρα χωρίς κάποιες ιδιαίτερες εξάρσεις. Το ίδιο ισχύει και για το εσωτερικό με την πολύ καλή ποιότητα των υλικών να αποτελεί θετική έκπληξη. Ο εξοπλισμός είναι κάτι παραπάνω από πληρέστατος με ψηφιακό πίνακα οργάνων 8,8”, οθόνη αφής για το infotainment 10,1” ή 12,8” (έκδοση Active ή Boost) με υποστήριξη Android Auto και Apple CarPlay, προηγμένο φωνητικό έλεγχο και ενημερώσεις Over-The-Air (OTA). Στα στάνταρτ συμπεριλαμβάνονται μεταξύ πολλών άλλων τα ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα μπροστινά καθίσματα, η πανοραμική ηλιοροφή, θύρες USB Type C και A, καθώς και δυνατότητα ασύρματης φόρτισης.
Βασισμένο στην e-Platform 3.0 της BYD με δομή CTB (Cell-to-Body, με τη μπαταρία να είναι ενσωματωμένη στο πλαίσιο και το άνω κάλυμμά της να είναι το δάπεδο στην καμπίνα) που αυξάνει την ακαμψία, προσφέρει χαμηλό κέντρο βάρους και βελτιστοποιημένη κατανομή βάρους. Η ανάρτηση είναι MacPherson εμπρός και ημιάκαμπτος άξονας πίσω, ενώ η μικρή ακτίνα στροφής εξασφαλίζει ευελιξία.




Περιλαμβάνει έξι αερόσακους και ολοκληρωμένη σουίτα υποβοήθησης οδηγού (ADAS), με συστήματα όπως αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, προσαρμοζόμενο cruise control, ανίχνευση τυφλού σημείου, υποβοήθηση διατήρησης και αλλαγής λωρίδας, και προειδοποίηση εμπρόσθιας και οπίσθιας σύγκρουσης.
Το B-SUV της BYD εφοδιάζεται με ηλεκτροκινητήρα 177 ίππων (130 kW) και 290 Nm ροπής, επιτυγχάνοντας 0-100 km/h σε 7,9’’. Η μπαταρία Blade Battery 45,12 kWh (LFP) παρέχει αυτονομία 312 km (WLTP), ενώ σε αστικές συνθήκες 463 km. Υποστηρίζει φόρτιση DC 65kW (10-80% σε 37 λεπτά) και AC 11kW (100% σε 5,5 ώρες). Σημειώστε, μάλιστα, ότι υπάρχει και αντλία θερμότητας για καλύτερη απόδοση σε χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ διαθέτει λειτουργία Vehicle-to-Load (V2L) με έξοδο 3,3 kW, επιτρέποντας την τροφοδοσία εξωτερικών συσκευών.
Από τη σύντομη οδηγική επαφή μας ξεχωρίσαμε την πολύ καλή ποιότητα κύλισης και το στιβαρό πλαίσιο, ενώ παρά το σχετικά σφιχτό set-up της ανάρτησης, το Atto 2 περνάει απροβλημάτιστα πάνω από τις ανωμαλίες του ελληνικού οδοστρώματος. Το τιμόνι παρέχει επαρκή πληροφόρηση ακόμα και στο πρόγραμμα Eco (επιπλέον Normal, Sport και Snowfield), ενώ είναι πραγματικά πολύ εύκολο στη χρήση σε κάθε περίπτωση.






Διατίθεται σε δύο εκδόσεις: Active (29.990 ευρώ, 22.743 με επιδότηση) και Boost (31.990 ευρώ, 24.250 με επιδότηση). Η Active περιλαμβάνει LED φώτα, πανοραμική ηλιοροφή, NFC πρόσβαση, αισθητήρες παρκαρίσματος πίσω και κάμερα, οθόνη infotainment 10,1” και σύστημα Vehicle-to-Load (V2L). Η Boost προσθέτει θερμαινόμενα καθίσματα και τιμόνι, μεγαλύτερη οθόνη infotainment 12,8”, κάμερα 360 μοιρών και βάση ασύρματης φόρτισης 15W.
Το ATTO 2 προσφέρεται με βασική απόχρωση Climbing Grey και επιπλέον επιλογές Hiking Green, Skiing White και Cosmos Black. Συνοδεύεται από εργοστασιακή εγγύηση 6 ετών/150.000 km, εγγύηση μπαταρίας 8 ετών/200.000 km και εγγύηση κινητήρα 8 ετών/150.000 km.
