Οι εορτασμοί είχαν ξεκινήσει από νωρίς στο F1 GP Ιταλίας. Πέρασε ένας ολόκληρος αιώνας από τη δημιουργία του «Ναού της Ταχύτητας» στη Monza, με την Pirelli να γιορτάζει 150 χρόνια εξέλιξης και τη Ferrari τα 75α της γενέθλια (να σημειώσουμε ότι η Scuderia υπάρχει από το 1929). Οι κίτρινες «πινελιές» σε μονοθέσια, φόρμες και κράνη το τριήμερο στη Monza για τη Scuderia, ήταν γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο.
Αναμενόμενο, λοιπόν, το εορταστικό κλίμα στην εμβληματική πίστα, με τους χιλιάδες tifosi να λαχταρούν μία νίκη εντός έδρας ως «grand finale» στο πάρτι που είχε ξεκινήσει αρκετές μέρες πριν. Παρά τα προγνωστικά, μάλιστα, για ανωτερότητα σε ευθείες και ανοιχτές καμπές της Red Bull, οι ελπίδες αναπτερώθηκαν το Σάββατο, όταν o Charles Leclerc κατέγραψε ένα χρόνο ενάμισι δέκατο ταχύτερο από αυτόν του Max Verstappen και έφερε τη Ferrari στην κορυφή του grid για την εκκίνηση στον αγώνα της Κυριακής.
Ο Ολλανδός πρωταθλητής, μάλιστα, είχε και ποινή για αλλαγή του μοτέρ (V6 Turbo), όποτε θα εκκινούσε τον αγώνα από την 7η θέση. Όλα έμοιαζαν ιδανικά για το πολυπόθητο πάρτι στο εορταστικό τριήμερο. Όπως εξελίχθηκε, όμως, η ιστορία, το όνειρο των tifosi ήταν τελικά απατηλό.
Η Ferrari, είχε επιλέξει για την F1-75 την πιο λεπτή πίσω αεροδυναμική πτέρυγα όλης της χρονιάς, ούτως ώστε το downforce να είναι μικρότερο και να επιτευχθεί όσο το δυνατόν υψηλότερη τελική ταχύτητα. Αυτό οδήγησε σε μεγαλύτερη καταπόνηση των ελαστικών (ιδίως στην Parabolica που το εμπρός αριστερό Pirelli «υπέφερε») σε σχέση με την RB18 του Verstappen. H Red Bull, έχοντας σαφώς ανώτερη αεροδυναμική απόδοση στις ευθείες και τις ανοιχτές καμπές όλη τη χρονιά, χρησιμοποίησε λίγο μεγαλύτερη για τα δεδομένα της Monza πίσω πτέρυγα και εκμεταλλεύτηκε το περισσότερο downforce για να κάνει καλύτερη διαχείριση ελαστικών.
Με το που έσβησαν τα κόκκινα φώτα, ο «ιπτάμενος» Ολλανδός κέρδισε δύο θέσεις στην εκκίνηση και μέχρι να ολοκληρωθεί ο 4ος γύρος είχε ήδη φτάσει στο top 3. Έπειτα από έναν γύρο, μάλιστα, ο πρωταθλητής προσπέρασε και τη Mercedes του George Russell για να βρεθεί στην «ουρά» του Leclerc και να ξεκινήσει την καταδίωξη για την πρωτοπορία. Κρατούσε τον Leclerc στα 2’’ και από το 10 γύρο και μετά άρχισε να μειώνει και τη διαφορά επικίνδυνα.
Στη Ferrari, εκείνη τη στιγμή, είχαν ήδη καταλάβει ότι το παιχνίδι είχε χαθεί και αποφάσισαν να πάνε σε νέα στρατηγική με δύο pit stops μπας και τους βγει. Και η ευκαιρία ήρθε στο 12 γύρο με το Εικονικό Αυτοκίνητο Ασφαλείας για την ακινητοποιημένη Aston Martin του Sebastian Vettel. Έτσι, ο Leclerc έκανε την πρώτη αλλαγή νωρίς και έβαλε φρέσκια μαλακή γόμα. Έτσι, ο Verstappen πήρε την πρωτοπορία και κατάφερε να την κρατήσει μέχρι τον 25ο γύρο όταν μπήκε για να βάλει και αυτός μέση γόμα και ξαναβγήκε στην πίστα πίσω από τον Leclerc.
Ο ρυθμός του Ολλανδού ήταν καταιγιστικός και μέχρι τον 33ο γύρο είχε σχεδόν εκμηδενιστεί η διαφορά του με τον Leclerc. Τότε, ήταν που η Ferrari αποφάσισε να καλέσει το Μονεγάσκο για το δεύτερο pit stop βάζοντάς του εκ νέου μαλακή γόμα μπας και μπορέσει να απειλήσει τον Verstappen που ανέκτησε την πρωτοπορία με την πιο φθαρμένη μέση γόμα. Σε εκείνο το σημείο φάνηκε ξεκάθαρα η ανωτερότητα της Red Bull και η καλύτερη διαχείριση των ελαστικών στη Monza, καθώς ο Leclerc με τη μαλακή φρέσκια γόμα δεν κατάφερε παρά μόνο να μειώσει από 20’’ στα 16’’ τη διαφορά του από τον πρωταθλητή.
Και ενώ το παιχνίδι έδειχνε χαμένο από χέρι, η εγκατάλειψη του Daniel Ricciardo στον 48ο γύρο με την ακινητοποιημένη McLaren σε πολύ επικίνδυνο σημείο έφερε το Αυτοκίνητο Ασφαλείας στην πίστα. Οι διαφορές εκμηδενίστηκαν, οι ελπίδες για έστω και μία μικρή μάχη σώμα με σώμα στους τελευταίους γύρους ήταν ζωντανές και όλοι μπήκαν στα pits για αλλαγή ελαστικών. Τα φώτα στην Aston Martin Vantage, όμως, δεν έσβησαν ποτέ και έτσι το πάρτι στην Monza τελείωσε άδοξα, με τα μονοθέσια να αντικρύζουν την καρό σημαία σε παράταξη πίσω από το Αυτοκίνητο Ασφαλείας.
Έτσι ο Ολλανδός πρωταθλητής κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη νίκη της καριέρας του στο «Ναό της Ταχύτητας» (και 31η της καριέρας του), με τον Leclerc να ακολουθεί και τον George Russell να συμπληρώνει το βάθρο. Το μεγάλο κέρδος της εορτάζουσας Ferrari, η σαφώς αναβαθμισμένη εικόνα στη Monza σε σχέση με τους τελευταίους αγώνες. Και αυτό φάνηκε και από τον εξαιρετικό αγώνα του Carlo Sainz που ξεκίνησε από τη 18η θέση λόγω ποινών στο grid και τερμάτισε στην 4η μπροστά από τη Mercedes του Lewis Hamilton.
Ο Sergio Perez φάνηκε για μία ακόμη φορά να προβληματίζεται με την RB18 που μοιάζει να είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του Verstappen και μετά από ένα μέτριο αγώνα τερμάτισε στην 6η θέση, με τη McLaren του Lando Norris και την AlphaTauri του Pierre Gasly να τον ακολουθούν στην 7η και 8η θέση αντίστοιχα.
Η μεγάλη έκπληξη ήρθε από έναν νεαρό Ολλανδό πρωταθλητή στη Formula E με τη Mercedes. Ο λόγος για το Nyck De Vries που στον πρώτο του μόλις αγώνα στη Formula 1 και με ένα από τα χειρότερα μονοθέσια στο φετινό grid (αν όχι το χειρότερο), το οποίο, μάλιστα, είναι φτιαγμένο στα μέτρα του μεγαλόσωμου Alex Albon, κατάφερε το Σάββατο να μπει στο Q2 και στο αγώνα να δει την καρό σημαία 9ος με τη Williams. Ό,τι και να πούμε είναι λίγο για το νεαρό Ολλανδό που εκ του αποτελέσματος μοιάζει να έχει λαμπρό μέλλον στη Formula 1.
Για την ιστορία, να πούμε ότι τη βαθμολογούμενη δεκάδα συμπλήρωσε ο Zhou Guanyu με Alfa Romeo.
Ο αγώνας υπό το πρίσμα των ελαστικών
Ο οδηγός της Red Bull, Max Verstappen χρειάστηκε μόλις 12 γύρους για να φτάσει από την 7η θέση που εκκινούσε στην 1η. Αυτό συνέβη όταν ο προπορευόμενος οδηγός της Ferrari, Charles Leclerc που είχε εκκινήσει από την pole μπήκε στα pit ενόσω είχαμε καθεστώς εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας. Ήταν οι δυο από τους πέντε οδηγούς που εκκίνησαν με την P Zero κόκκινη μαλακή γόμα. Οι άλλοι 15 εκκίνησαν με την P Zero κίτρινη μέση γόμα.
Ο Verstappen μπήκε στα pit για το μοναδικό προγραμματισμένο του pit stop στον 25ο γύρο. Αυτό δεικνύει πόσο χαμηλή ήταν η πτώση απόδοσης λόγω υπερθέρμανσης της μαλακής γόμας. Έβαλε τη μέση γόμα και πήρε ξανά το προβάδισμα όταν ο Leclerc πραγματοποίησε τη δεύτερη αλλαγή του.
Η εμφάνιση του αυτοκινήτου ασφαλείας στο τέλος, είχε ως αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί ακόμη ένας γύρος αλλαγών. Αυτό δεν άλλαξε την τελική κατάταξη καθώς η καρό σημαία έπεσε με το αυτοκίνητο ασφαλείας να οδηγεί την κούρσα.
Best of the rest: Η εναλλακτική στρατηγική
Είδαμε πλήθος διαφορετικών στρατηγικών στη Monza, είχαμε οκτώ διαφορετικές στρατηγικές στους πρώτους 10 οδηγούς.
Μολονότι η ταχύτερη στρατηγική ήταν αυτή της μιας αλλαγής (χωρίς αυτοκίνητο ασφαλείας) ο Leclerc ακολούθησε στρατηγική δυο αλλαγών χρησιμοποιώντας την μαλακή και τη μέση γόμα.
Ο οδηγός της Mercedes, George Russell ήταν ο μόνος απ’ όσους ανέβηκαν στο βάθρο που έβαλε την P Zero λευκή σκληρή γόμα όπως το είχε σχεδιάσει εξαρχής.
Marco Tronchetti Provera – Διευθύνων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος Pirelli
«Μια γιορτή για την Ιταλική τεχνολογία – τεχνογνωσία στην αυτοκίνηση»
«Είμαστε περήφανοι ως μέλος αυτής της γιορτής που αφορά στην Ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία, την τεχνολογία και τεχνογνωσία που έχει. Μια γιορτή που έγινε στον εντός έδρας αγώνα μας. Μια γιορτή για τα 100 χρόνια της Monza και τα 150 χρόνια της Pirelli.
Παράγουμε αγωνιστικά ελαστικά με τεχνολογία αιχμής για 250 διαφορετικά πρωταθλήματα παγκοσμίως. Υποστηρίζουμε τον πολιτισμό και τις τέχνες μέσω της Pirelli Hangar Bicocca και αποφασίσαμε να σηματοδοτήσουμε αυτή την ιδιαίτερη περίσταση με ένα μοναδικό τρόπαιο. Φέρει απευθείας αναφορά στο κορυφαίο πρωτάθλημα μηχανοκίνητου αθλητισμού.
Τις ευχαριστίες μας στον Patrick Tuttofuoco και στην Pirelli Hangar Bicocca για αυτό το εμβληματικό τρόπαιο που συνδέει ιδανικά το παρελθόν με το μέλλον.»